perodua kembara

perodua kembara
masuk hutan

Sunday, August 18, 2013

perodua nautica / daihatu beego running on 2wd

perodua nautica / daihatu beego juga boleh diubah kepada pacuan dua roda (2wd) jadi seperti toyota rush.
- jimat petrol +-10-15%
- lebih kuasa pecutan
- tak perlu fikir tentang driveshaft dan center diff oil.
-boleh diubah semula ke 4wd dengan pasang kembali parts lama.(in case nak pakai blk 4wd)
- harga berpatutan.

call 019 2466 958 yet utk info lanjut.
lokasi subang jaya.


Monday, June 3, 2013

KBS Redah Putrajaya 4x4 Challenge 2013

penyertaan kali pertama ketegori full cabin. bersama 22 buah jentera lain yg turut menyertai pertandingan.









 car make - perodua kembara
driver - muhammad farid (9w2yet)
co-driver - mohd shukri majid (9w2sxj)

alhamdulilah.. berjaya mendapat tempat ke3 ketegori full cabin. 
insyallah ada kesempatan lain tahun kami join lagi,
terima kasih juga utk supporters dan penaja yg member sokongan...

Thursday, January 31, 2013

barang2 halfcut terios / cami / kembara utk dijual..

some good stuff for sale.




carpet lantai hitam dan carpet kaki toyota cami (kembara) utk dijual.
lebih kemas kalau dah siap pasang.[sold tq buyer from jb]

seat terios tiptop cindition. depan / belakang [sold tq buyer from klang]





dashboard complete colour hitam siap air bag cover kat dashboard. panel aircond k3. pusing2 bukan mcm standart kembara. siap dengan hand brake cover etc. so bila dah tukar warna semua sama. 
[sold tq buyer from taiping]


jika berminat boleh call 019-2466958 -yet
COD location subang jaya. tq~!

Tuesday, October 30, 2012

perodua kembara convert to k3vet dvvt turbo tiptronic halfcut

ini bukan pertama kali convert k3vet.. tapi ni baru 1st time post pasal convert kembara ke k3vet.. huhu......

bermulalah sebuah kisah...
setelah proses pemilihan, testing (bukan test drive ya), dan pembayaran telah diselesaikan di kedai potong... halfcut pn dibawa balik... alhamdulillah selamat sampai ke workshop....

ni owner cuba2 buat test drive... (cool amy programmer)


ni kira bergaya lah katekan.. x sabo beb nak bawak kembara turbo~!!!
 so selepas semuanya selesai bermulalah proses menceraikan bahagian enjin lama yg dah x digunakan....
mmg semuanya dileraikan lah utk memberi laluan kepada nadi baru kereta ni.. ini termasuklah dengan dashboard dan segala petala barang yg ada kat dalam kete tu... (sila kosongkan kereta kalau nak wat yer..)

lepas tu proses nak mencantikkan bahagian dalaman ruang enjin.. (engine bay)
owner kereta ni telah memilih warna sparkling black utk hiasan ruang enjin.. yg ni pula dalam proses pembersihan dan preparation sebelum disembur dengan warna kemudiannya dilapis dengan lacquer.. kelas tau kami gunakan cat 2k.. x main spray ngan clear pakai tin jer.. nanti x tahann... jgn marah...

 
hasil selepas siap proses mengecat ruangan enjin.

selepas tu proses memasukkan enjin beserta sub frame bermula.. maaf x ada pic.. x sempat nak ambik....
bila enjin semua dah siap psg n running dengan baik.. wiring pun dah siap dikerjakan semula... kerja mencuci enjin pula mengambil tempat.....
so itu sampai sini sahajalah yg dapat dipertontonkan...
insyallah kalau ada masa saya update project2 lain...

sekadar info...
jika anda berminat utk convert perodua kembara anda dari std 1.3 hcej yg sgt kuat telan minyak ada beberapa pilihan...
antaranya
k3ve 1.3 (dvvt) 4wd
k3ve 1.3 (dvvt) 2wd - yg ni minyak save giler..
k3vet 1.3 (dvvt turbo) - pada yg suka power.. gear pun tiptronic...

*kebanyakkan semua model diatas didatangkan dalam versi auto sahaja....

boleh call utk info 019-2466958-yet

Saturday, August 18, 2012

selamat hari raya. maaf zahir batin. farid adley n maz.. 9w2yet. yetza garage.


Monday, August 6, 2012

kembara offroad pic.



beberapa gambar utk cuci cuci mata...
insyallah nanti upload dari versi street pula...
kembara offroad pun not bad apa....
terdapat banyak jenis set up utk offroad.
bergantung kepada penggunaan dan jenis laluan yg digunakan.
antara jenis tayar yg boleh fit kt kembara
AT- 215r15 -silverstone SQ278 harga rm250-300 bergantung pada kedai tayar.
70% on road 30% off road usage.

AT- 235/75/15 - AT117 special silverstone rm300++ 70% on road 30% off road usage

MT 235/75/15 - maxxis buckshot / kumho radial
rm400++ 60% offroad tyre. not recommended for on road use.