perodua kembara

perodua kembara
masuk hutan

Friday, October 28, 2016

We Are Moving. Kami akan berpindah~!

Salam pembaca yang dikasihi.

kami akan berpindah ke lokasi baru bermula 1 november 2016.

dialamat

35, Jalan TS6/2, Taman Industri Subang,47510, Subang Jaya.



Sebarang pertanyaan sila hubungi kami ditalian,
+60192466958

For any inquiry please call
+60192466958

Whatsapp Me!








Monday, June 20, 2016

Salam pembaca yg dihormati...
agak lama tak update blog ni. maklumlah agak sibuk di bengkel...

sekadar nak berkongsi tentang servis kenderaan anda terutamanya perodua kembara.




penjagaan (servis) yang tepat pada masanya adalah kunci ketahanan kenderaan anda..
Biasanya workshop akan check sekali kenderaan anda.. apa yang dah tak berapa elok dan apa yang perlu diganti. ramai yang terlupa untuk servis kenderaan tepat pada masa..

Cadangan masa untuk servis kenderaan anda..

1. minyak enjin 5000km atau 3 bulan mana satu yang sampai dahulu.
untuk enjin perodua minyak 10/30 adalah yang biasa digunakan. jika ada leaking pada enjin gunakan gred 20/50.
2. minyak auto/atf sebaiknya gunakan atf perodua untuk model hc (lama) dan toyota untuk model dvvt (baru)
3. minyak center diffrential (sae90)
nota- untuk kembara auto. biasanya ada workshop terlepas pandang minyak diffrential ini. kerana terdapat 2 jenis minyak dalam satu gearbox yang bercantum
4. minyak diffrential depan (sae90)
5. minyak diffrential belakang (Axle belakang) sae90
--> ketiga-tiga minyak ini harus ditukar dalam lingkungan 20000km  (jika tak ada redah banjir atau lintas sungai) jika ada harus ditukar setiap kali redah air...
6. minyak power steering - sama dengan minyak auto seeloknya ditukar setahun sekali..

yang tak payah tukar cuma tinggal minyak gamat jer.. standby dalam keta bila pegi outing....

macam mana nak hubungi saya?

kejap..


on my mobile
+60192466958
-whatsapp available;

mail me.
kembara.specialist{at}gmail.com

facebook. fb chat.
rauna yelda diraf yet

instagram
@farid_adley
#yetzagarage #bawanglover

google search - kembara specialist

my address
YETZA GARAGE
E-1-2,
USJ16/7, 47620,
SUBANG JAYA, SELANGOR,
MALAYSIA.

p/s - kami bukan sekadar repair kembara saja.. lain-lain kenderaan juga dialukan!
insyallah kami selesaikan...




Monday, April 18, 2016

Offroad trip to intan soraya, sungai siput, ipoh, perak 16-17th april 2016.

Offroad trip ke intan soraya.
Anjuran yetzacrew dengan kerjasama sungai siput team + selama.
Hampir 20 kenderaan 4wd pelbagai jenama. Beberapa halangan berjaya ditempuhi. Walau keadaan jalan yg agak mencabar, berkat usahasama dan keakraban sesama ahli semua menjadi mudah..
Sedikit sebanyak gambar untuk rujukan.

Group photo bersama.
Bacaan doa sebelum memulakan perjalanan.
Hansel in action wakil dari sarawak.

Berlatarbelakangkan empangan chenderoh
Beratur dulu sebelum panjat bukit...team memasak... tq paktoye n cikgu fuzi... 


Kerjasama amat penting dalam trip 4x4.sekitar kawasan campsite.

Penghargaan.
Team Sungai Siput (pakdin n geng)
Team Selama
Bro zafil
Yetzacrew
Dan semua yg terlibat sepanjang trip ini...

Nak join? Call/whatsapp saya 0192466958.. 
'Kami tak besar dan kami tak kuat tapi bila bersama semua jadi mudah'


Wednesday, November 5, 2014

pahang pre monsoon closed 4x4 challange

alhamdulillah. selesai pahang pre monsoon closed 4x4 challange.
sungai lembing pahang.
mendapat tempat ke2 lightcore category.
terima kasih crew, penaja rakan2 dan keluarga yg membantu..

TOYO FLUSH KING MALAYSIA
MOB DECALS DESIGN SUBANG JAYA
ULTRA RACING MALAYSIA
DICE PHOTOWERKZ
KOY 101
ULTRA SHARP KNIFE SHARPENING
TERIOS CAMI FAN CLUB (TCFC)

Tuesday, November 4, 2014

perodua kembara HCEJ 1.3 general engine overhaul

sedikit info tentang kerja2 overhaul ini.

penukaran semua gasket enjin, oil seal dan 'o' ring enjin, piston ring, conroad bearing, main bearing,
timing belt, water pump engine mounting, semua hos air dan vacuum.
maaf gambar tak complete.

-overhaul ini dilakukan kerana enjin ini telah mengeluarkan asap putih yg agak banyak. so ada 2 option. sama ada untuk tukar ke enjin 1.5 (+-2.7k) atau general overhaul sahaja. owner menyatakan overhaul sahaja. tidak perlu ke puspakom dan jpj utk urusan endorsement geran.
kerja dimulakan. dan siap dalam tempoh 5hari bekerja.

sedikit gambar utk rujukan tuan2.