perodua kembara

perodua kembara
masuk hutan

Monday, October 11, 2010

selesaikan masalah perodua kembara kuat minyak...

Kembara - biasanya org akan kata 'kuat makan minyaklah!' 'takde power lah!' dan mcm-mcm masalah lain yg berkaitan.... pada pendapat sy x dinafikan mmg perodua kembara model hcej ni mmg kuat sikit FC dier... tapi xde la sampai rm30 utk 100km perjalanan... (pemanduan berhemat hehe) .. tu dah kira teruk sangat...
biasanya pengguna x berapa perasan yg ada masalah dengan kenderan mereka.... sebab kereta masih boleh jalan.. masih teguh diatas jalan raya... disini sy senaraikan antara masalah dan punca penyebab kenapa FC perodua kembara ni boleh jadi sangat tinggi...

- fan clutch yg dah kong/rosak. - selalunya ini jadi punca utama..
  - fungsi kipas ini utk penyejukkan radiator.. kipas ini sepatutnya berpusing perlahan apabila suhu enjin belum    
    mencapai tahap yg sepatutnya (cukup panas) dan akan berpusing lebih laju apabila suhu enjin mencapai  tahap yg sepatutnya..  tapi bila dah rosak fan clutch ni akan jem... dan menyebabkan putaran kipas jadi laju
    sepanjang masa..  yg juga memberi lebih bebanan kepada enjin langsung FC kenderaan anda pun jadi x    jimat.
  -satu cara utk pastikan adakah kerosakan ini berlaku terhadap kenderaan anda.. start enjin pagi2.. rev up sket n dengar ada bunyi mengaum yg x patut ada pada enjin tersbut x..ada yg kata 'enjin dah lebih 10 tahun mmg mcm tu'....
   -penyelesaian
a. tukar baru clutch fan anda. kos lebih kurang rm160 (+-)
b. tukar kepada electrical fan system - dalam masa yg sama hilangkan semua beban pada enjin anda..        
    (5-10% save @ fuel) kos dalam lingkungan rm400 (+-)

faktor-faktor lain..
-enjin yg dah lusuh (dah terlalu lama berkhidmad) perlu overhaul - tapi saya cadangkan tukar ke enjin 1.5/1.6.. ini lebih baik dari segi FC yg sangat save.. trust me..kos dalam lingkungan 3k
-full-time 4wd.. pacuan empat road sepenuh masa - yang tidak sepatutnya digunakan utk pemanduan bandar/town drive... boleh diubahsuai ke pacuan 2 roda belakang..(save 10% @ fuel) kos dalam lingkungan rm180. perodua kembara 2wd conversion.
-auto/manual gearbox yg dah slip..
-MAP sensor
-TPS - throttle position sensor
....

*FC - fuel consumption.

sebarang pertanyaan email sy di
kembara.specialist(at)gmail.com

tq, yetza garage. - perodua kembara

25 comments:

  1. hai masalah kembara auto saya gear R masuk tapi tak jalan boleh saya tahu apa kah sebab nya

    ReplyDelete
  2. salam kepada abg pakar kembara. sy nak tanya kenapa kembara sy terlalu berat sprt brek jam apabila sy mahu menolaknya dlm keadaan free gear, memang macamtukah? sebelumni sy rasa tak seberat sekarang rasanya... bleh tlg jelaskan kpd sy x? terima kasih................kenapa sy cuba email tapi gagal. ini email sy eddyjohari@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. salam..nak tanye sikit lah..kembara manual 1st model minyak kuat ke?ade cadang nak beli ni..

    ReplyDelete
  4. bila masuk 4wd,bila steering belok kiri atau kanan..dia jadi macam lekat atau keras,tak boleh nak gerak..mungkin sebab takde LSD kot..ada idea..bab minyak pon gila kuat kereta ni..dah modified,isi Rm 30 boleh dapat 190km..ok tak tu?

    ReplyDelete
  5. nak tnya ni kenapa kembara saya ni die asyik tersengguk-sengguk...dah bwk pergi workshop die ckp filter kotor n dah tkar tapi smlam bile dkat parking, saya on enjin n aircond enjin mati sndiri

    ReplyDelete
  6. tuan, nak tanya, kembara tahun 2000 top speed hanya boleh up till 80km/h..kenapa yer..tq

    ReplyDelete
  7. Saya nak tanya kembara dvvt ni gearbox lsd atau tidak.kalau lsd apakah gred minyak gear yg sesuai.Adakah minyak lsd boleh digunakan untuk speed gear juga.tq

    ReplyDelete
  8. Saya nak tanya kembara dvvt ni gearbox lsd atau tidak.kalau lsd apakah gred minyak gear yg sesuai.Adakah minyak lsd boleh digunakan untuk speed gear juga.tq

    ReplyDelete
  9. salam nak tnye kalau convert ke engine 1.6. tu pakai enjin kereta daihatsu ape ye? sebab sy google takde pun daihatsu terios 1.6

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Assalam tuan, ada x bengkel Kembara di arena Ipoh yg tuan boleh recommend

    ReplyDelete
  12. Mohon bantuan semua, automatic gearbox pump kembara saya rosak, gear tak boleh masuk sebab pump tu dah tak main. Ada kawan2 yang nak jual atau tahu di mana saya boleh dapat benda ni? terima kasih ya..

    ReplyDelete
  13. Kembara saya bila saya bawak kerap mati bila dalam keadaan bhenti trafiklight.kembara saya 1.3 outo apa cadangan tuan.

    ReplyDelete
  14. Jawapan anda akan dijawab pada thn 2020 nanti... Sekian terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduihai... lama lagi nak nak menunggu nih. 3 tahun lagi tuh. Alamatnya jadi tukun jugak le kembara2 ni

      Delete
  15. asslm rakan semua..yg mana tahu minta tlg maklum ye..kembara manual saya 1.3 1998 gear x boleh masuk ..klac baru..

    ReplyDelete
  16. Taux cara cmna na tukar pum minyak kembara urm

    ReplyDelete
  17. Masalah kembara sy..masuk gear D,terus enjin slow.kenapa dan sebab nya.tq.

    ReplyDelete
  18. Salam..nak tanya sikit tentang pngunaan minyak kembara dvvt tranmisi auto..lebih jimat berbanding kembara model lama atau sama saja

    ReplyDelete
  19. Nak tanya enjine cpt panas suda tukar radiator. Ganti termostart.. jika aircond d hidupkan enjine cepat panas.

    ReplyDelete
  20. i have a KEMBARA AUTO, but i can't to used REVERSED GEAR, so i need your help. please give me a advise.

    ReplyDelete
  21. Kedudukan fius dan relay saya tak tahu

    ReplyDelete
  22. Steering Column Kembara DVVT dengan Kembara bukan DVVT adakah sama atau ada beza.

    ReplyDelete