perodua kembara

perodua kembara
masuk hutan

Monday, July 30, 2012

perodua kembara running on 2wd rwd.

perodua kembara running on 2wd rwd.

 rm198 siap pasang. lebih dari 100 unit telah dipasang oleh kami..

kelebihan
-lebih kuasa 'pick up'
-pergerakan lebih lancar
-jimat petrol (10-15%)
-tayar hadapan bertahan lebih lama (biasanya tayar hadapan yg akan haus dahulu)

kekurangan.
-utk kegunaan 'on road' sahaja.. 100% so memang tak boleh nak bawa masuk kebun etc..
-rwd pemanduan mcm bawa van. x boleh nak corner laju2... melainkan anda mmg ada bakat sebagai pelumba handalan... (hati2 kereta anda boleh drift!)

kembara lebih baik dengan sistem pacuan dua roda 2wd jika dugunakan seharian sebagai town driven car, anda tidak memerlukan pacuan 4wd utk kegunaan bandar. sistem 4wd ini hanya digunapakai di jalan yg tidak berturap..

CDL switch - suis ini terletak di sebelah kanan papan pemuka (dashboard)
jangan salah faham.. ramai yg beranggapan bahawa suis ini adalah utk transformasi dari 2wd ke 4wd...
perodua kembara sememangnya didatangkan dengan sistem pacuan empat roda sepenuh masa.
fungsi suis ini adalah untuk 'lock diffrential' yg cuma digunakan ketika kenderaan anda tersangkut didalam lumpur atau ketika melalui jalan yg sangat licin... perlu dingatkan bahawa CDL ini tidak boleh dihidupkan ketika kenderaan berada di atas jalan raya.. boleh menyebabkan sistem pacuan anda rosak sama sekali.

sebarang pertanyaan 
kembara.specialist@gmail.com
019-2466958 - yet



52 comments:

  1. apakah harga service kembara untuk:

    Oil Filter
    Balancing
    Standard V3D Alignment
    Mobil 32-Point Inspection on:
    - Brakes
    - Car absorber
    - Radiator
    - Air filter
    - Engine oil checking
    - Transmission fluid
    - Power steering fluid
    - Hydraulic clutch fluid
    - Battery

    kalao running on 2 wheel , boleh lagikah saya turn on CDL switch?

    ReplyDelete
  2. kalau dah running on 2wd, tidak perlu lagi.. sebab 4wd dah tak function...

    ReplyDelete
  3. apakah harga service kembara untuk:

    Oil Filter
    Balancing
    Standard V3D Alignment
    Mobil 32-Point Inspection on:
    - Brakes
    - Car absorber
    - Radiator
    - Air filter
    - Engine oil checking
    - Transmission fluid
    - Power steering fluid
    - Hydraulic clutch fluid
    - Battery

    ReplyDelete
  4. kalau inspection free jer~!!
    oil filter rm10.
    balancing and alignment pls refer to ur nearest tyre shop.
    usually they charge 20++ for alignment and 5++ for balancing...

    ReplyDelete
  5. ape barang yg perlu di tambah?maksud sy(rm150 siap pasang)

    ReplyDelete
  6. tak banyak.. cuma stopper diff box, minyak diff,
    tQ..

    ReplyDelete
  7. bro,minta pendapat ckit yer..harga gearbox utk kembara dvvt(manual) agak2 nyer berapa yer??

    ReplyDelete
  8. -schuan khaw -e-1-2, usj 16/7, subang jaya.
    -melcea - kembara dvvt manual agak susah nak cari dalam pasaran... tapi apa masalah? patutnya boleh repair...

    ReplyDelete
  9. Salam Brader Yet,

    Tahniah diatas keperihatian brader mengembalikan kepercayaan kepada pemandu perodua kembara yang sentiasa buntu dengan masalah.Saya merupakan salah seorang pengguna Perodua Kembara dan saya mempunyai beberapa soalan kepada brader Yet.boleh ker?

    1. Enjin kereta saya licking, setelah puas membelek, saya mendapati ianya licking dari distributor,oring dah ditukar tapi masalah ada lagi,ada tempat lain ke selain di daerah distributor,kalau ikut pengalaman brader, camaner yer?

    2. Berkaitan running 2WD,macam seronok dapat menjimatkan minyak, tapi bagi jangka masa panjang, adakah ianya memberi kesan yang negatif, ini disebabkan perodua kembara telah dibina dengan 4WD.

    3. Bagi perjalanan jarak jauh (penggunaan running 2WD) adakah sesuai atau tidak (cth:KL-Aloq Staq)?

    4. Brader Yet ada tak parts kembara seperti terios dan cami yang boleh didagangkan.(saya berminat)

    Sekian sahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam en azri, maaf mungkin saya agak lambat reply... saya terlepas beberapa comment.
      tentang distributor tu, kadangkala leaking datang dari tempat lain seperti valve cover gasket atau valve cover tu sendiri yg dah crack.. mungkin x perasan tapi kene check dr masa ke masa..
      2wd setakat ni alhamdulillah x ada masalah.. lebih 100unit telah sy pasang setakat ni.. utk info sebelum saya jual pakej 2wd, sy sendiri pakai 2wd selama 2thn baru kita start jual. so dah study pro n con dia lah..
      perjalanan jauh pun x ada masalah. masalah cuma hanya nak masuk kebun jer~...
      parts cami dan terios ada je rakan2 yg ada jual.. so xde masalah lah...

      Delete
  10. Bro, ada satu pertanyaan. Apa masalah kembara (tahun 2000) bila drive above 90kmh engine bising, bergegar and berat? Above 120kmh ok. Below 90kmh ok. Just between 90-120kmh. Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. longshaft + radiator fan
      mungkin ini masalahnya.. kalau dapat check terus lagi bagus~!

      Delete
  11. Salam Sdr. Yet,

    Kembara saya langsung dah tak boleh jalan. Engin dah kong, air dah keluar ikut ekzos. Tanya bengkel.. dia kata kena overhaul. Saya cadang nak tukar engin 1.5 / 1.6. Tetapi saya tinggal di Kajang. Sdr. Yet ada sediakan services angkut kereta tak untuk membolehkan kereta saya dihantar ke Subang Jaya. Berapa kosnya?. Berapa kos untuk tukar engin ...? Hamzah Bandar Bukit Mahkota Kajang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bang,
      maaf lambat reply. hihi,,,
      kalau masih belum buat boleh call
      0192466958 kami buat yg terbaik utk anda.

      Delete
  12. alhamdulillah, saya guna kembara dvvt x sejahk 2003 hingga sekarang 2013, tiada sebarang masalah, sangat selesa ketika offroad, laju di jalan raya, korner 100km/j tiada masalah. macam ada turbo. i love my kembara, tak boleh jual punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa... selesa.. cukup tinggi.. dvvt mmg best~! :)

      Delete
  13. Bro mod 2wd amik masa brp lama?
    Pastu ia seakan Toyota rush kan 2wd.

    ReplyDelete
  14. ya bro...
    dlm sejam saja....
    lebih kurang macam tu lah hihihi

    ReplyDelete
  15. Salam bro Yet.... dah dpt baby ke belum...lama x dengar ceta..
    enjin 1.3 gua dah out, boleh dapatkan camshaft dan rod piston sebatang x? urgent ni

    ReplyDelete
  16. salam saya nak tanya kalau gearbox 4WD rosak berapa ye harga nak tukar?Nie untuk kembara DVVT Auto..mohon sgt nasihat dan pandagan anda

    ReplyDelete
  17. Salam. saya baru plan nak beli kembara sekor. bengkel bro kat shah alam alamat katne? sy duduk shah alam. before beli, kalau boleh nak mintak pakar tuk inspect kete nye

    ReplyDelete
  18. assalam, saya nak tanya ada siapa nak tukar suka sama suka gearbox, saya manual nak tukar auto...atau brader yet boleh rekmen ke...lagi bagus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ada gearbox auto nak tukar manual.. dulu isteri bawak ,nie saya pakai klu nak boleh tukar tapi bukan dvvt
      no tel saya 0129976913 yu

      Delete
    2. boleh kita masuk benkel yetza autowork boleh admin..

      Delete
  19. SALAM BRO, SAYA NAK TANYA BENGKEL KEMBARA TERBAEK DI KELANTAN ,BOLEH SUGGEST TAK, THANX BRO

    ReplyDelete
  20. Salam dan Selamat Hari Raya bro maaf zahir batin... ni bro Yet ber...kembara ke mana lama x reply ni..

    ReplyDelete
  21. salam semua..alhamdulilah selesa sgt dgn kembara cuma sedikit2 masalah lah biasalah kereta lama dr tahun 2007 ...cuma nak tya klu kereta tak dapat nak start agak2 apa masalah nya tu...org pompuan yang pakai susah benar nak faham bab keta klu tolong jelaskan dgr agak2 harga berapa ?

    ReplyDelete
  22. salam brother yet

    stiap psgn rwd RM150 ke? n amik msa stu jam btul ke?? kalo service mcm tu sya nk gk modify.. sya dri bbst sepang

    ReplyDelete
  23. Salam tuan. Mana yg berbaloi utk dibeli samada model lama atau DVVT.

    ReplyDelete
  24. nak tanya..cdi kembara bole rosak ka..sbb cdi ku ni mcm tk kuat da..cdi ni kena adjust full..kalo bg centre..keta jd berat..napa ya

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. kalau buang 4x4 tu buang sekali ke rantai dlm transfer case?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu buang minyak gear x naik. Nanti jem gear

      Delete
    2. Mana nak cari transfer case stopper?

      Delete
  27. Salam petang. Saya sedang mencari Central Differential untuk Perodua Kembara DVVT Saya. Nampaknya Central Differential mengalami masalah disyaki ada isu retak Ini menyebabkan Central Differential itu, kerap mengeluarkan bunyi yang seperti Drive Shaft rosak semasa kita hendak corner. Terutama dalam keadaan jalan basah dan sebagainya. Budget tak besar jadi terpaksalah cari yang murah. Jika ada sesiapa boleh bantu Saya, mohon email ke taswk84@gmail.com.

    ReplyDelete
  28. Assalam bro yetza,kembara sy dvvt manual.msalah sy adalah apabila msuk gear 1 nk jalan,bila tkan mnyak lbih ckit bunyi mcm gear xgigit.adakah gigi gearbox sy dah haus?.tp bila tkan mnyak slow2 jalan,xda maslah.kereta msih ori 4wd.adakah rntai @ spoket 4wd tu dah haus?.ada spare part x brg2 tu?

    ReplyDelete
  29. Assalam bro yetza,kembara sy dvvt manual.msalah sy adalah apabila msuk gear 1 nk jalan,bila tkan mnyak lbih ckit bunyi mcm gear xgigit.adakah gigi gearbox sy dah haus?.tp bila tkan mnyak slow2 jalan,xda maslah.kereta msih ori 4wd.adakah rntai @ spoket 4wd tu dah haus?.ada spare part x brg2 tu?

    ReplyDelete
  30. Assalam bro yetza,kembara sy dvvt manual.msalah sy adalah apabila msuk gear 1 nk jalan,bila tkan mnyak lbih ckit bunyi mcm gear xgigit.adakah gigi gearbox sy dah haus?.tp bila tkan mnyak slow2 jalan,xda maslah.kereta msih ori 4wd.adakah rntai @ spoket 4wd tu dah haus?.ada spare part x brg2 tu?

    ReplyDelete
  31. Nak beli tayar produa kembara .mna boleh dpt.. besok ahad kdai ttup isnin smua dah nk balik raya,msti kdai tayar dah ttup.nk cari 2ndhad punya la sush. Angkat baru jer hehe, kuat spin bunga habis.

    ReplyDelete
  32. Salam nak tanya.gearbox manual untuk kembara lama ada tak.

    ReplyDelete
  33. Berapa harga utk rear axle kembara? Sbb cari kat halfcut harga nya rm 700... betul ke harga mcm tu

    ReplyDelete
  34. Berapa harga utk rear axle kembara? Sbb cari kat halfcut harga nya rm 700... betul ke harga mcm tu

    ReplyDelete
  35. salam bro nak tanya kalau buang atau potong driveshaft kembara yg dah buat 2wd boleh ke?

    ReplyDelete
  36. Salam.bro...nak tny klu kembara convert ke 2wd dr segi conering ada beza tak? T.kasih

    ReplyDelete
  37. As salam.. kembara dvvt akan berbunyi apabila berlaku pertukaran gear. Mekanik bg tahu ada masalah pada 4WD.. Jadi dia cadanngkan ubahsuai jd 2WD je.. Kos dalam rm500..Apa pendapat tuan. Perlu ke saya ubahsuai atau ganti barang 4WD yg bermasalah tu..terima kasih.

    ReplyDelete
  38. Salam nk Tanya,klau keta kembara blh guna size bateri NS60 tak..



    ReplyDelete
  39. Sy beli kembara yg dh jadi 2wd.....mcmn nk kembali ke 4wd....berapa kosnya

    ReplyDelete
  40. Salam bang..sy nk tny sikit pasal kembara ni..kalau enjin sejuk, masok gear D kete xbole gerak tp kalau masok gear R bole mcm biase..ape sbb yee?

    ReplyDelete
  41. Salam.mcm mane nk tau kembara bergerak 4wd dgn nisbah 50-50 apabila button central differential dah dionkan.Sebab saya rase mcm sama je pergerakannya?

    ReplyDelete