perodua kembara

perodua kembara
masuk hutan

Tuesday, October 30, 2012

perodua kembara convert to k3vet dvvt turbo tiptronic halfcut

ini bukan pertama kali convert k3vet.. tapi ni baru 1st time post pasal convert kembara ke k3vet.. huhu......

bermulalah sebuah kisah...
setelah proses pemilihan, testing (bukan test drive ya), dan pembayaran telah diselesaikan di kedai potong... halfcut pn dibawa balik... alhamdulillah selamat sampai ke workshop....

ni owner cuba2 buat test drive... (cool amy programmer)


ni kira bergaya lah katekan.. x sabo beb nak bawak kembara turbo~!!!
 so selepas semuanya selesai bermulalah proses menceraikan bahagian enjin lama yg dah x digunakan....
mmg semuanya dileraikan lah utk memberi laluan kepada nadi baru kereta ni.. ini termasuklah dengan dashboard dan segala petala barang yg ada kat dalam kete tu... (sila kosongkan kereta kalau nak wat yer..)

lepas tu proses nak mencantikkan bahagian dalaman ruang enjin.. (engine bay)
owner kereta ni telah memilih warna sparkling black utk hiasan ruang enjin.. yg ni pula dalam proses pembersihan dan preparation sebelum disembur dengan warna kemudiannya dilapis dengan lacquer.. kelas tau kami gunakan cat 2k.. x main spray ngan clear pakai tin jer.. nanti x tahann... jgn marah...

 
hasil selepas siap proses mengecat ruangan enjin.

selepas tu proses memasukkan enjin beserta sub frame bermula.. maaf x ada pic.. x sempat nak ambik....
bila enjin semua dah siap psg n running dengan baik.. wiring pun dah siap dikerjakan semula... kerja mencuci enjin pula mengambil tempat.....
so itu sampai sini sahajalah yg dapat dipertontonkan...
insyallah kalau ada masa saya update project2 lain...

sekadar info...
jika anda berminat utk convert perodua kembara anda dari std 1.3 hcej yg sgt kuat telan minyak ada beberapa pilihan...
antaranya
k3ve 1.3 (dvvt) 4wd
k3ve 1.3 (dvvt) 2wd - yg ni minyak save giler..
k3vet 1.3 (dvvt turbo) - pada yg suka power.. gear pun tiptronic...

*kebanyakkan semua model diatas didatangkan dalam versi auto sahaja....

boleh call utk info 019-2466958-yet

30 comments:

  1. salam..
    saya berminat nak upgrade enjin kembara 1.3 yang kuat makan minyak tu..
    boleh bagi estimate berapa total cost untuk jenis2 enjin yang ada? (termasuk painting etc.)

    terima kasih..

    ReplyDelete
  2. salam....
    total cost untuk convert nie berapa?

    ReplyDelete
  3. kembara yg stendet (asal) dia 2wd atau 4wd??? kalu 2wd dia ff atau rr??

    ReplyDelete
  4. PTN - enjin yg mane tu.. k3ve/k3vet (halfcut) atau 1.5/1.6 enjin kosong sahaja..

    MFI - dalam 9k bang...

    ja&#39:a - kembara std 4wd fulltime bang..

    ReplyDelete
  5. kalau convert ke k3ve, brape bang? kalau letak harga kan best...
    Saya ni tgh dok survey, nak pakai kembara. Kalau tak lari ongkosnyer, boleh laa gi convert kat kedai nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bang faizal.
      kalau k3ve dalam lebih kurang 6k siap semua....
      harga x tentu ikut market pasaran harga halfcut yg kita beli...
      mcm tulah bang....

      Delete
  6. Salam..enjin 1.3 turbo siap pasang brapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1.3 turbo[dvvt turbo] [k3vet]

      yg ni lagi susah bang. sebab harga dia x tentu.
      kalau di munle autopart halfcut sahaja dah 9500.
      harga biasa dalam 7-8k utk halfcut sahaja.
      p/s- tinggi kos main turbo ni tapi puas hati.
      highway berdesup,

      Delete
    2. Mahal jgk yer klu turbo..klu tukar enjin k3ve 1.3(4wd) brapa hrga siap upah? Klu pakai enjin k3ve nie.. rpm 3 ddk kt 120km/h ke? hrp 'dpt jwpan dri anda..

      Delete
  7. Wow...Terbaik dari ladang....Baru aku perasan ko post kat sini yet....Aku dan keretaku jadi model...Hahahaha...

    Anyway...Thanks dan credit to yetza garage (Kembara specialist)

    ReplyDelete
  8. Yet...gambar proses memasukkan enjin beserta sub frame ada dalam fb aku....

    ReplyDelete
  9. Saya dah masok enjin 1.6 kat kembara saya.. enjin kosong je la.. pastu apa lg patot saya buat untuk buatkan kembara saya dapat crusing highway ngan enaknya.. ni tacho dok kat 4000 meter kmh bru 110 minyak kedarah..

    ReplyDelete
  10. Saya juga hadapi masalah seperti bro roslee hamidi. Baru tukar engine 1.5. Tp pm 2500 baru keta nak bergerak. Rpm 3000 baru 70km/j..
    Apa perlu saya buat ye..harap dapat bantu. Tk

    ReplyDelete
  11. salam.. saya ade sbiji kembara enjin HC 1.3.. sya berminat untuk tukar enjin ke 1.6.. enjin ape yg sesuai? ad org cakap enjin avanza pon boleh. ye ke?

    ReplyDelete
  12. salam, selain enjin K3, ada tak pilihan lain?

    ReplyDelete
  13. nak tanya....bleh masuk enjin 4AGZE ?????
    sb ada org buat......bro bleh wt kn x...????
    bleh check kt youtube

    ReplyDelete
  14. salam sy nak tye kereta kembara masuk enjin yrv n kacuk wiring standat kembara n pkai ecu standat kembara...kemungkinan minyak kuat x....n mcm mane nak buat wiring tiptronik jika tidak mengunakan wiring yrv

    ReplyDelete
  15. Salam, brape kos convert ke k3vet skrg eh?

    ReplyDelete
  16. engine bay kembara kalau masuk K3VET dari halfcut YRV bole ke tuan?
    harga Hcut YRV pun da mura skrg... ingat nak buat conversion je kalau tak mahal sangat...

    ReplyDelete
  17. agak2 nk budget brp utk conversion tersebut , tuan ? bole kasi estimate harga ? tima kasih.

    ReplyDelete
  18. salam...cik yetza autoworks ni kedai nyer kat mane ye...nak jumpe bleh x??

    ReplyDelete
  19. salam...cik yetza autoworks ni kedai nyer kat mane ye...nak jumpe bleh x??

    ReplyDelete
  20. already done 1.3 dvvt manual kembara convert to K3VET , anyone have idea or done it before , need ask how to reduce the final gear ratio ?

    ReplyDelete
  21. already convert 1.3 dvvt manual to k3vet . anyone have idea or done it before need to reduce the final gear ratio ?

    ReplyDelete
  22. saya ingat nak convert 1.3dvvt turbo agaknya berapa kos semuanya?

    ReplyDelete
  23. banyak persoalan di atas tu belum terjawap pun.. :D agaknya ini kedai admin dah gulung tikar kut..

    ReplyDelete
  24. https://www.facebook.com/YetzaGarage/?ref=br_rs&hc_ref=SEARCH

    ReplyDelete
  25. k3vet 1.3 (dvvt turbo) - pada yg suka power.. gear pun tiptronic...harge nye berape?

    ReplyDelete